Še zanimivost

Odgovori
Uporabniški avatar
igor
Administratorji strani
Prispevkov: 247
Pridružen: 24 Maj 2010, 13:20
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Še zanimivost

Odgovor Napisal/-a igor » 24 Maj 2010, 15:59

Da ne boste mislili, da je Porsche delal samo športne avtomobile :)

Porsche (traktor)
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Podjetje Porsche je kot Porsche-Diesel Motorenbau GmbH v Friedrichshafnu v nemčiji proizvajalo v 50tih in začetku 60tih let traktorje.

Ferdinand Porsche je bil na pobodo Adolfa Hitlerja od nemške stranke Deutsche Arbeitsfront poblaščen za razvoj majhnega kmetijskega traktorja, kateri naj bi kot tako imenovani ljudski traktor (nem. Volkstraktor) motoriziral kmetijstvo, vsporedno z volgswagnom, kateri je omogočil masovno motorizacijo prebivalstva. Poganjal naj bi ga dvovaljni zračno hlajeni motor z 11 KM, katerega bi uporabljali na manjših in srednjih posestvih, Izdelovali bi ga v novi traktorski tovarni v Waldbrölu, rojstnem kraju Roberta Leiya, kot masovni izdelek. Zaradi vojne do serijske proizvodnje ni prišlo, ampak so izdelali le nekaj poskusnih traktorjev.

Porsche traktorji so nastali iz nadaljnega razvoja predvojnih poskusov ljudskega traktorja, leta 1950 so najpres skupaj z podjetjem Allgaier Werke GmbH v Uhingu izdelovale traktorje, od leta 1956 z Manesmanovo družbo v Friedrichshafenu, in leta 1962 je bila proizvodnja traktorjev od podjetja MAN prevzeta, še v istem letu je Porsche prodal proizvodnjo traktorjev podjetju Renault, kateri so leta [[1963] končali z proizvodnjo traktorjev.
lp
Igor

DonFelipe
Prispevkov: 61
Pridružen: 11 Nov 2010, 12:04

Re: Še zanimivost

Odgovor Napisal/-a DonFelipe » 11 Nov 2010, 12:09


Odgovori